Belváros vagy külváros?

Avagy hol érdemes ingatlant keresnem.

Az ingatlanárak jelentős (sok helyen már irreális) növekedése alapvetően befolyásolja választásunkat. Ezenkívül meghatározó a munkahely távolsága, vagy hogy éppenséggel hány tagú családnak kell albérletet/ingatlant keresni.

A belváros mellett fő érvként a közelséget szokták felhozni. 4 metróvonal, számtalan kötöttpályás közlekedési eszköz, éjjel is járó 4-es 6-os villamos, sűrű éjszakai buszjárat jellemzi. Így ez a fiatal felnőtteknek, akik akár többen összeállva ki tudnak fizetni egy belvárosi ingatlant, ideális választás lehet.

Hiba azonban azt gondolni, hogy élet csak a nagykörúton belül van. Budapest egyediségét éppen az adja, hogy 23 egymástól különböző kerület alkotja. Valakinek Zugló jön be, valakinek Óbuda, vagy éppen Kőbánya. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Egy jó ingatlanos tudni fogja az elmondottainkból, hogy a főváros melyik részén érdemes nekünk ingatlant ajánlania.

A külső kerületekből, például Budafok-Tétényből, vagy Soroksárból a munkába/iskolába járási idő átlépheti már az egy órát is, így mérlegelni kell, hogy megéri-e. Cserébe sokkal csendesebb környéken élhetünk, és a gyerekek is minden bizonnyal szívesebben élnek egy kertes házban. Az ügynöknek figyelembe kell vennie, hogy a vevő/bérlő egy fiatal, karrierjeiket éppen beindítani vágyó pár, akik még bírják a terhelést, közel szeretnének lenni a munkahelyükhöz, vagy már gyermekekkel megáldott pár, akiknek az aktív kikapcsolódás a fontosabb, és ezért hajlandóak kicsit többet is utazni. Ha valaki szeretné megtudni, hogy honnan mennyi ideig tart a bejárás, érdemes a számtalan tömegközlekedési applikáció közül egyet letölteni, és kipróbálni. Az ügynökök elmondásai szerint is különösen keresettek a HÉV-vonalak környékei, például a budai oldalon Káposztásmegyer, vagy a pesti oldalon Soroksár.

Az ingatlanárakról általánosságban elmondható, hogy a budai oldal a drágább. A XI. kerületben a lakóingatlanok átlagárai súrolják a 600.000 Ft/nm2-es árat, míg egy 55 nm2 alapterületű albérletért átlagosan 178.000 Ft-ot kérnek el. A XVIII. kerületben, mely kissé távolabb esik a központtól, azonban több lakótelep is megtalálható rajta, egy 55 nm2-es albérletért átlagosan 120.000 Ft-ot kell fizetnünk, míg a lakóingatlanok ára 354.000 Ft/nm2.

Akár egyedül vágunk bele, akár közvetítő segítségét kérjük, a cél mindig az legyen, hogy azt az ingatlant találjuk meg, ami a legjobban megfelel igényeinknek. Ha úgy érezzük, hogy túl szűkös a hely, keressünk nagyobbat, vagy ha mondjuk az adott kerület árai magasak, nézzük meg, hogy néhány megállónyit tovább buszozva nincsenek-e olcsóbb ajánlatok. Figyeljünk oda a közös költségekre is, illetve hogy a rezsi benne van-e az árban vagy sem. Végül, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, akárhol is vásárolunk/bérlünk, a szerződést mindig figyelmesen olvassuk át, és csak utána írjuk alá!